Les noves tècniques de sedació en implantologia dental, permeten reemplaçar les dents en una sola sessió.

En un sol dia i sense molèsties. Els avenços tecnològics en implantologia dental ja ens permeten, des de fa uns anys, tenir una boca amb dents noves en una sola sessió. Amb tècniques de sedació aplicables sense que el pacient senti cap mena d’angoixa durant la intervenció dental.

Ja no cal esperar uns quants mesos per gaudir d’unes dents fixes. Amb la utilització de les tècniques de sedació conscient més avançades, mentre el pacient descansa, i sense interrompre la seva activitat quotidiana habitual, es treuen les peces antigues i se’n posen de noves el mateix dia.
Abans de la cirurgia, que dura entre tres i quatre hores, és molt poc invasiva, el primer que cal és fer un estudi exhaustiu de la boca mitjançant un TAC en 3D. Amb aquestes proves d’imatge es decideix el lloc exacte on es col·locaran els implants.

La sedació conscient és una tècnica amb què s’evita que el pacient hagi d’ingressar a l’hospital i li permet despertar-se amb només una lleugeríssima molèstia a la zona tractada.

Copyright © Institut Dental La Noguera 03-11-2021. Tots el drets reservats.

__________________________________________________________________________________________________________________
La tendra història del nen, la seva dent i el ratolí Pérez

Tot i que hi ha tradicions que amb el pas del temps han anat desapareixent, n’hi ha una que encara continua vigent entre els més petits: l’arribada de l’angelet de les dents, com el coneixem aquí, o també conegut com el ratolí Pérez. Recordem: quan els infants perden les dents de llet, les posen sota el coixí quan se’n van a dormir i durant la nit, l’angelet se l’emporta i a canvi hi deixa o bé alguna moneda o bé alguna llaminadura.
Però, què passa quan les criatures estan de vacances o de campaments? És cert que arriben a tot arreu? Us expliquem una història que va succeir, amb final feliç.

 

La pel·lícula dels fets

Els fills del Pere, estaven de campaments d’estiu. Al petit, que encara creia en l’angelet, li va caure una dent i, sense dir-l’hi res a ningú, aquella nit el col·locà sota el seu coixí. En despertar-se comprova decebut que allà hi segueix la seva dent i que l’angelet no ha vingut.
Amb el seu disgust a coll, va a veure a la seva germana i li exposa tot el succeït, explicant-li molt enfadat que ell, ho havia fet tot bé i que no entenia per què no tenia el seu regal sota el coixí. La seva germana, molt hàbilment, li diu que no es preocupi, que segur que l’angelet no ha pogut passar per tenir molta feina.
Ella acudeix a un monitor i li explica el succés. El monitor acudeix ràpidament a veure al petit i li explica que clar, que si no els hi diu res a ells, el vigilant de nit no deixa passar al ratolí a l’habitació, però que no es preocupi i torni a deixar la dent sota el coixí que segur que aquella nit, sí que podrà passar.
Finalment, l’endemà, el ratolí Pérez li havia deixat unes llaminadures i una nota demanant-li disculpes per la distracció.

 

Copyright © Institut Dental La Noguera 26-10-2021. Tots el drets reservats.

__________________________________________________________________________________________________________________
Què volen dir realment els quadradets de diferents colors dels tubs de pasta de dents?

Quan ens rentem les dents no podem fer gran cosa més que mirar-nos al mirall o revisar els productes que tenim al lavabo. Potser per això, molta gent s’ha adonat que a la part del cul dels tubs de pasta de dents hi ha pintat un quadrat. Segons el tub pot ser d’un color o altre.

Doncs bé, probablement hagis vist a les xarxes socials o a alguna pàgina web de dubtosa reputació que es tracta d’un codi de colors que revela la composició dels seus ingredients.

No t’ho creguis

De fet, tal i com s’explica a diversos llocs, inclòs a la pàgina nordamericana de la mateixa marca Colgate, no es tracta de cap codi de colors.

La realitat és que el sistema de codificació del color de la pasta de dents simplement no existeix. Les empreses d’higiene oral no marquen els dentifricis amb quadres de colors per intentar enganyar els consumidors i amagar-los els ingredients. Estem segurs que us ho pregunteu, per què hi ha blocs de colors als tubs de pasta de dents? Ens complau informar que, de fet, tenen un propòsit. En realitat, ajuden a la fabricació dels tubs de pasta de dents dient als sensors de llum on es troba l’extrem del tub perquè es pugui tallar i segellar correctament. Sabem que no és tan emocionant com un codi secret, però creiem que la veritat també és força genial.”

Aquests quadrats són senyals que s’imprimeixen perquè els sensors de les màquines envasadores sàpiguen per on han de tallar i tancar el tub. El color és indiferent, tot i que si es tractés d’un codi de colors, seria un codi destinat a la màquina, però en cap cas al públic general. Qui vulgui saber la composició de la pasta que fa servir, pot veure-la impresa i escrita al mateix tub.

Copyright © Institut Dental La Noguera 20-10-2021. Tots el drets reservats.

__________________________________________________________________________________________________________________
VERITATS I MITGES MENTIDES SOBRE ELS IMPLANTS DENTALS

Vivim una època desmesurada, la propaganda ha escomès tota la societat i ha irromput en zones que, com són les professions relacionades amb la salut, s’havien mantingut al marge d’això. La propaganda pot ser informació, però sempre és interessada; pot fomentar la competència, però no sempre és veraç i hi ha moltes maneres de fer beure a galet; no tot el que no és mentida és veritat i en els matisos es troba sovint la diferència entre el que és bo i el que és dolent.

Per això hem cregut oportú escriure un glossari que, reduït i entenedor, posi els punts sobre les is i una mica de claredat en aquestes mitges tenebres que afavoreixen més els mags que els científics, i aporten a qui ho llegeix més perplexitat que coneixements.

Implant dental. Es diu d’un substitut de la dent que es pot fixar en els ossos maxil·lars. Sobre aquest substitut es visen o fonamenten pròtesis que permeten obtenir les funcions pròpies d’una dent natural.

Podríem dir que l’implant és com un vis caragolat en l’os? No exactament, ja que l’implant ha de suscitar una reacció d’ossificació al seu entorn, és a dir, les cèl·lules veïnes han de créixer i fixar-se sobre l’additament; aquest és el fenomen que es coneix com a osteointegració sense el qual no es pot dir que el tractament sigui estable.

L’osteointegració és un fenomen immediat? Doncs no, per realitzar-se del tot calen de dos a tres mesos, el mateix que per soldar-se un os trencat.

Cal inferir d’això que després de posar un implant s’ha d’esperar de dos a tres mesos per caragolar-li la dent? No, l’osteointegració es pot produir sempre que l’implant estigui totalment immòbil; aquestes condicions es donen si s’ha col·locat en un lloc sense infecció, d’os de densitat alta i en quantitat suficient.

Hem d’entendre que si aquestes condicions no es donen, no es podran posar implants? No, vol dir que s’haurà de preparar el terreny, esperar l’esterilització natural del lloc, o aportar os mitjançant procediments d’empelt. Això naturalment exigeix un temps de preparació i cicatrització suplementari.

Què és un empelt? En el cas dels implants dentals, consisteix a prendre os d’un lloc on n’hi ha amb escreix i traslladar-lo a un altre lloc on en falta.

Quins tipus d’empelt hi ha? El dit autòleg es fa amb os natural; la captació de l’os necessari no és un procediment molt complex ni dolorós, és el que ofereix millors resultats. El dit heteròleg es fa amb materials no humans, en general os boví i algunes molècules minerals, els resultats no són tan segurs, però es pot fer servir una barreja dels dos sistemes per millorar-ne el pronòstic.

Es pot treure una dent irrecuperable i posar en el seu lloc un implant? Sí, si no hi ha infecció i hi ha prou os; si aquestes condicions no es donen, val més ser prudent i no experimentar.

Es pot posar una dent sobre un implant acabat d’inserir? Sí, si les condicions del lloc són òptimes i s’ha aconseguit una estabilitat mecànica immediata, si no és així val més esperar.

Són els implants un tractament per tota la vida? Comencem a tenir molts anys d’experiència i els resultats a llarg termini són bons en general, però una afirmació tan categòrica pertany més a l’ordre dels firaires que a la medicina. Per tota la vida no es pot assegurar res, ni una articulació del maluc, ni una vàlvula cardíaca, ni un implant dentari.

Què puc fer per assegurar resultats?. Vagi a un lloc on estudiïn bé el seu cas, que vegin com un conjunt global la seva boca i la necessitat local, un lloc on estableixin correctament la indicació i que sospesin amb vostè les alternatives. No cregui en miracles, cregui en la bona feina. Els implants són sens dubte una molt bona solució per a molts casos que abans no podíem arreglar, però no sempre són l’única solució i a vegades no són la solució més indicada. Confiï en el seu dentista, parli amb ell i faci’s explicar el seu cas. El millor acte terapèutic és aquell que neix d’una bona entesa entre el professional i el seu pacient.

Copyright © Institut Dental La Noguera 18-10-2021. Tots el drets reservats.

_____________________________________________________________________________________________________________________
Els implants zigomàtics

Què són els implants zigomàtics i els seus avantatges

Els implants zigomàtics són una alternativa de tractament per poder rehabilitar casos de pacients totalment edèntuls (desdentats o que no tenen dents) amb una atròfia severa del maxil·lar superior.

Indicacions per a un implant zigomàtic

Els implants zigomàtics es col·loquen a través de l’os maxil·lar i s’arriben a ancorar a l’os zigomàtic o malar, és a dir, a l’interior del pòmul.

Aquesta mena d’implants es fan quan fracassa el tractament d’implants convencional, d’elevacions del si maxil·lar o un procediment ossi d’empelt previ.

Els implants zigomàtics també estan indicats per a la rehabilitació després d’un tumor i de les reseccions de traumatismes.

Com que s’ha de perforar molta distància d’os zigomàtic, i per protegir les estructures anatòmiques adjacents crítiques, col·locar aquests implants requereix una experiència i un entrenament quirúrgic considerable i una planificació de diagnòstic meticulosa.

Empelt ossi o implant zigomàtic

Als pacients que busquen un tractament amb implants dentals, però que no tenen prou altura o densitat òssia en les zones posteriors del maxil·lar superior, se’ls poden oferir dues opcions: empeltar os en aquestes regions posteriors o col·locar-hi implants zigomàtics.

Avantatges i desavantatges en tots dos tractaments

Si bé l’empelt ossi es considera menys invasiu que l’implant zigomàtic, els resultats poden ser imprevisibles i, en general, triga més a cicatritzar i integrar-se.

Els implants zigomàtics eviten els procediments d’empelt i elevació del si maxil·lar i, per tant, el tractament és més curt i còmode, però alhora impliquen una cirurgia més invasiva que també podria implicar més riscos i possibles complicacions.

De Formació:

El passat divendres dia 1 d’octubre, vàrem estar de formació a València.

L’Omar Piñol i el Dr. David Oltra, responsable i especialista d’implantologia, van assistir a València a la formació d’implants zigomàtics, que imparteix un dels millors especialistes que hi ha en aquest moment en actiu en aquesta especialitat de la implantologia: El Dr. i professor @albertovericat

Aquesta formació ens permet conèixer de primera mà, quines són les novetats, mètodes més efectius i menys invasius per aquest tipus d’intervenció implantològica que és l’alternativa més adient en pacients amb poc ós on l’implant tradicional té poques garanties o no és viable.

Gràcies @vericatimplantologia

Copyright © Institut Dental La Noguera 06-10-2021. Tots el drets reservats.

_____________________________________________________________________________________________________________________
ortodòncia invisible o Invisalign®

L’ortodòncia invisible o Invisalign® permet solucionar el problema d’alineació de les teves dents sense que quasi ningú pugui veure que t’estàs realitzant aquest tipus de tractament. És un tractament molt poc invasiu. Consisteix en la col·locació d’uns alineadors (aligners) pràcticament invisibles, extraïbles i fets a mesura que es canvien cada dues setmanes per adaptar-se a la posició de les teves dents.

El sistema Invisalign® ens permet oferir una alternativa més estètica i tan efectiva com l’ortodòncia tradicional amb bràquets. Són fèrules transparents, 100% personalitzades, dissenyades amb un programa de 3D a partir de les característiques bucals de cada pacient.

Gràcies al programa d’Invisalign® podem fer un seguiment molt acurat de cada cas i saber amb més precisió quan el podrem acabar”, Dr. Oriol Nadal, soci fundador i el nostre especialista i responsable ortodontista.

Algunes preguntes freqüents:

-Avantatges respecte de l’ortodòncia tradicional.

Gràcies al disseny virtual dels alineadors, podem calcular amb la màxima precisió la durada del tractament i la col·locació exacta de les peces dentals, i arribar al resultat desitjat. A més, són més còmodes ja que es poden extreure amb facilitat durant els àpats o el raspallat, la qual cosa afavoreix la higiene bucal. En aquest sentit, són especialment recomanats per als pacients que tenen malalties a les genives ja que garanteix una boca sana i neta. Finalment, són estèticament molt més discrets que els clàssics bràquets i, com que són de plàstic, s’eviten possibles irritacions a la boca o les genives.

-Afecta la parla?

Habitualment els pacients diuen que no noten cap molèstia a l’hora de parlar amb les fèrules posades. Tot i així, és possible que, com passa amb l’ortodòncia tradicional, calgui un breu temps d’adaptació per sentir-s’hi plenament còmode.

-Podré seguir fumant durant el tractament amb els alineadors?

No recomanem fumar amb els alineadors posats perquè es poden tenyir i embrutar, de manera que perden part de la seva qualitat estètica.

Copyright © Institut Dental La Noguera 23-09-2021. Tots el drets reservats.

_____________________________________________________________________________________________________________________
QUI ÉS EL TÈCNIC EN PRÒTESI DENTAL?

Quan parlem de salut dental sempre no tenim per què referir a un especialista en higiene dental, ortodòncia o odontologia. Existeixen figures que també treballen per la salut, però que al seu torn no sempre existeix un tracte directe amb el pacient, això són els tècnics en pròtesi dental.

Aquests són altres perfils dins del sector que són molt importants per al desenvolupament de diferents tipus de tractaments, com poden ser els implants dentals o la reconstrucció de dentadures.

El tècnic en pròtesi dental

Com bé hem dit, el tècnic en pròtesi dental, o també conegut com a protètic dental, és l’especialista en la realització de les pròtesis i implants dentals.

Aquest tècnic és expert que ho realitza, i és per això que una vegada es tenen tots els detalls necessaris per a procedir amb la construcció de la pròtesi dental, ja siguin estructures amovibles, peces de porcellana, resina o ortodòncia, són alguns dels exemples.

Això també comporta un gran esforç de part del protètic dental. Es necessita dedicació perquè el treball sigui el més perfecte possible.

A més, és el responsable de conèixer quin tipus de pròtesi s’està realitzant i els detalls i característiques que ha de realitzar, perquè no és el mateix construir una dentadura completa a construir una dentadura parcial i fins i tot construir-la amb determinats materials i emprant unes certes tècniques.

Però… Com es defineix el seu perfil?

És una figura independent amb tota mena de capacitat i responsabilitat en les seves funcions de disseny, fabricació i reparació de les pròtesis dentals, segons la prescripció del professional odontòleg.
La seva zona de treball es realitzarà en un laboratori legalment autoritzat per a realitzar aquest tipus de productes sanitari que es contempla en un tractament.

Copyright © Institut Dental La Noguera 10-09-2021. Tots el drets reservats.

____________________________________________________________________________________________________________________
LA PROSTODÒNCIA: PRÒTESI

Una pròtesi, parlem de Medicina, és un element artificial fabricat per a reemplaçar una part perduda o lesionada del nostre organisme. Les seves característiques, indicacions, tècniques d’instal·lació i manteniment s’enquadren dins de les diferents especialitats: les pròtesis de genoll en traumatologia, les coclears en otorrinolaringologia, les oculars en oftalmologia, etc. Les pròtesis es fabriquen segons uns criteris establerts científicament, fonamentalment biològics i mecànics.

Una part de l’odontologia o medicina dental és la prostodòncia, que fonamentalment se centra en els tractaments mitjançant pròtesis de les dents i/o estructures circumdants lesionades o perdudes per diferents causes.

El dentista està format en el disseny, selecció dels materials i la fabricació de diferents tipus de pròtesis. En altres casos es treballa en estreta col·laboració amb un tècnic de laboratori de pròtesi dental, el qual seguirà les indicacions del dentista, que és el responsable del tractament.

En principi, els objectius serien restablir la salut de la zona a tractar, la funció o funcions dels teixits i òrgans implicats, el confort i, finalment, l’obtenció d’un bon resultat estètic.

Les pròtesis poden ser:

- Mòbils. El mateix pacient pot treure-les-hi de la seva boca, si fa falta. És el cas de les dentadures completes o parcials mòbils.

Fixes. Estan sòlidament unides a un o més dents naturals, o a implants osteointegrats col·locats amb anterioritat. A aquest grup pertanyen les corones (fundes), ponts, ‘carilles’ dentals de ceràmica o altres materials.
Els pacients que necessitin pròtesis sobre implants han de visitar prèviament al dentista que proveirà la pròtesi. La implantologia pertany al camp de la prostodòncia, i solament es pensa en els implants si hi ha pròtesis sobre aquests. Molt important.

- Pròtesi maxil·lofacial. Per a casos de defectes congènits, grans traumatismes i després d’una cirurgia resectiva, generalment per tumors.

Actualment, aquesta especialitat es troba molt involucrada en tractaments d’alta demanda estètica per la seva capacitat d’efectuar canvis importants en l’aspecte final de les dents, somriure i cara dels pacients.

El dentista valorarà després d’un diagnòstic acurat de cada cas l’opció terapèutica indicada i els seus possibles alternatives. Igualment es farà especial esment a la importància dels controls periòdics i el manteniment necessari que puguin requerir aquests tipus de tractaments.

Copyright © Institut Dental La Noguera 27-07-2021. Tots el drets reservats.

_____________________________________________________________________________________________________________________
LA HIGIENE BUCAL DESPRÉS DELS IMPLANTS DENTALS.

La higiene bucal és un factor determinant en la salut bucodental en qualsevol circumstància. Però en el cas de la col·locació d’implants dentals ho és encara més. Una higiene bucal deficient pot provocar el fracàs del tractament. És per això que, abans de la cirurgia, l’odontòleg ha de assegurar-se que el pacient ha corregit qualsevol eventual deficiència en els seus hàbits d’higiene oral.

S’han de raspallar els implants de la mateixa manera que es raspallen les dents normals. Hi ha alguns dispositius com els raspalls elèctrics o els irrigadors d’aigua a pressió, que són molt útils per a realitzar una neteja més efectiva.

Si bé en les dents artificials no poden produir càries, els bacteris presents a la placa si poden afectar les genives. És per això que s’ha de ser molt rigorós, tant en la neteja a casa com a les visites periòdiques al dentista per fer una neteja professional.

A la nostra Clínica Dental oferim diferents tipus d’implants dentals: implant unitari, múltiples, implant immediat, sense cirurgia o dents en un dia. El nostre objectiu és la màxima satisfacció dels nostres clients. Per aquests i molts altres motius, ens hem convertit en la clínica dental de referència a la Noguera.

Copyright © Institut Dental La Noguera 23-07-2021. Tots el drets reservats.

_________________________________________________________________________________________________________________
Cinc costums que poden fer deteriorar el teu sistema immunològic

Mantenir el sistema immunològic fort sempre és important, però més ara en plena pandèmia. És el sistema de defensa que té el nostre cos, que produeix una resposta davant dels virus i els bacteris. Els hàbits de vida tenen un paper essencial a l’hora de cuidar-lo i potenciar-lo, i no només incloent aliments o suplements per millorar-lo, sinó també evitant una altra sèrie d’hàbits que poden debilitar la immunitat. Aquests són cinc dels hàbits que hauríem d’evitar.

 

Beure massa alcohol

Si no existeix cap inconvenient mèdic, beure una copa de vi al dia no té per què causar cap problema de salut. Però el consum excessiu d’alcohol, fins i tot a curt termini, pot alterar el sistema immunològic. De fet, segons un estudi publicat per la revista Alcohol Research, es pot produir una susceptibilitat més important a la pneumònia i una probabilitat més gran de desenvolupar síndromes d’estrès respiratori agut (SDRA), factors que podrien tenir un impacte potencial en els resultats de Covid-19.

Altres resultats observats impliquen un risc més gran de sèpsia, una incidència de complicacions postoperatòries més important, una cicatrització deficient de les ferides i una recuperació més lenta i menys completa de les infeccions.

Prendre massa sal

Segons un estudi de l’Hospital Universitari de Bonn, massa sal en l’alimentació pot provocar deficiències immunològiques. Quan els ronyons excreten l’excés de sodi, es redueix la capacitat del cos per combatre les infeccions bacterianes.

El límit diari recomanat de sodi és inferior a 2,3 grams al dia per a adults sans. I cal tenir molta precaució amb la sal de determinats productes, perquè més del 70% del consum de sodi de la població prové d’aliments processats.

Reduir l’excés de sucre

Una investigació publicada a la revista The American Journal of Clinical Nutrition va demostrar que després d’un dejuni nocturn, les persones que prenien 100 grams de sucre experimentaven una reducció en la capacitat de les cèl·lules immunes per absorbir els bacteris. Els efectes més importants es van trobar entre una i dues hores després de la ingesta, però van persistir fins a cinc hores.

Excedir-se amb la cafeïna

El cafè i el te protegeixen la salut a causa dels seus alts nivells d’antioxidants, que lluiten contra la inflamació. Tanmateix, massa cafeïna pot interferir amb el son i aquest resultat pot debilitar la immunitat de l’organisme

Incloure poca fibra en la dieta

La fibra millora salut digestiva i ajuda a canviar la composició dels bacteris intestinals de manera que milloren tant la immunitat com l’estat d’ànim. Nombrosos estudis demostren que una ingesta de fibra dietètica més gran i prebiòtics millora la funció immunològica més saludable.

Article extret del diari ElNacional.

Copyright © Institut Dental La Noguera 09-07-2021. Tots el drets reservats.

_____________________________________________________________________________________________________________________
Quina és la forma més higiènica de guardar el raspall de dents?

Es diu que fins al 85% dels ciutadans de l’estat reconeixen que tenen un problema de salut bucodental, segons un estudi internacional de GSK. Segons una altra enquesta, sis de cada deu persones no es raspallen les dents després de cada àpat, és a dir, això voldria dir que només el 40% de la gent fa servir el raspall almenys tres cops al dia.

Quan ens raspallem les dents fem diversos errors que hauríem d’evitar, un d’ells és on i com guardem el raspall. Recordem que aquest és un dels objectes d’higiene on s’acumulen més bacteris, i cal mantenir-lo en bon estat per tenir una bona higiene bucodental.  Com s’ha de guardar el raspall? 

CAL GUARDAR EL RASPALL BEN NET

Un cop hem acabat de raspallar-nos les dents, com recomanen des del Consell General de Dentistes, cal esbandir-lo bé per eliminar restes de dentifrici i d’aliments. S’ha d’eixugar donant-li voltes de dreta a esquerra per eliminar-ne l’excés d’aigua i d’humitat.

En època de covid s’ha recomanat desinfectar el raspall d’una manera especial, i és un consell que podem fer servir quan la persona té algun virus o malaltia de transmissió. Es pot desinfectar el raspall submergint el capçal del raspall en una solució desinfectant de povidona iodada al 0,2% o aigua oxigenada diluïda a l’1%. Això s’aconsegueix fàcilment afegint a un got d’aigua unes gotes de povidona iodada o d’aigua oxigenada, deixar-lo submergit 1 minut i retirar-lo del got.

“No pot ser que a l’entorn familiar hi hagi el clàssic got on uns raspalls es toquen amb els altres.  Això no seria correcte ni higiènic. Cal que els raspalls estiguin separats”, per tal que no es transmetin virus i bacteris d’uns als altres.

SENSE CAPUTXONS

Si posem el caputxó, el raspall haurà d’estar sec perquè si no pot ser un gran problema; es converteix ràpidament en un niu de bacteris. Així que és millor evitar tapar el raspall, deixem-lo a l’aire. El raspall s’han d’emmagatzemar en posició vertical en un lloc on es pugui assecar completament entre un ús i un altre.

SEMPRE LLUNY DE LA TASSA DEL VÀTER

Se sap del cert, que existeix dispersió de partícules quan estirem la cadena o premem el botó del nostre sanitari. Ara que per la pandèmia, som tan coneixedors del concepte ‘aerosol’, cal saber que es forma una mena de núvol d’aerosols de partícules microscòpiques, de l’orina i la femta, que s’espargeix per l’aire, i a les superfícies del voltant. Per tant si tenim el raspall a prop del vàter, cada cop que algú estira la cadena es poden formar aquests aerosols; aquest núvol de microgotetes surt del vàter i pot caure al raspall. Hauríem d’estirar la cadena sempre amb la tapa del vàter tancada si tenir els raspalls més lluny no fos possible. És per això que és important que el raspall no estigui massa a prop del vàter.

Recordeu que és recomanable canviar el raspall de dents cada 3-4 mesos (el canvi de les estacions de l’any ens pot ajudar a recordar quan cal fer-ho) o quan veiem que les cerres del raspall s’han deteriorat i estan obertes.

Copyright © Institut Dental La Noguera 29-06-2021. Tots el drets reservats.

_____________________________________________________________________________________________________________________
Quan és millor rentar-se les dents, abans o després d’esmorzar?

Hi ha una cosa que és ben certa: al matí cal rentar-se les dents, però n’hi ha que ho fan només llevar-se i d’altres s’esperen a haver esmorzat per acabar de fer net.

A quin dels dos grups pertanys? Des de l’Institut Dental La Noguera et podem donar una resposta clara: “Per fer-ho bé, de nota alta, ens hauríem de raspallar les dents just després de despertar-nos i 30 minuts després d’esmorzar”.

Sabem que aquesta doble raspallada no la fa pràcticament ningú, us ho expliquem amb una mica més de detall quins son els beneficis de cadascuna de les dues raspallades i conclourem amb les indicacions per a aquells que no poden o no volen seguir aquesta recomanació.

Just després de despertar-se

Durant la nit, la producció de saliva cau en picat, pràcticament no en fabriquem. La saliva té un paper de protecció de la boca, de manera que mentre dormim acostuma a haver-hi una proliferació de bacteris. Per això, quan ens llevem podem tenir la sensació de boca seca i fins i tot de mal alè, per la mateixa acció dels bacteris.Si ens raspallem les dents només llevar-nos, “el que farem serà eliminar bacteris, sí o sí. O sigui: estaria plenament justificat rentar-se les dents quan ens aixequem”.

Després d’esmorzar

Després de cada àpat –esmorzar inclòs–, el pH de la boca baixa (puja l’acidesa). Una de les propietats que té la saliva és esmorteir aquesta acidesa contrarestant l’àcid que es produeix després dels menjars. “Aquest àcid es produeix per acció dels bacteris, que metabolitzen [digereixen] les restes d’aliments que tenim a la boca. Un dels seus productes de residu és precisament l’àcid, per això la boca s’acidifica”.

Això ens passa cada vegada que mengem, i com més sucres tingui allò que hàgim menjat, més activitat bacteriana hi haurà i més intensa i ràpida serà la producció d’àcid. “Si nosaltres ens esperem uns 30 minuts, haurem donat temps a la nostra boca de fer l’autoclisi, és a dir, un sistema d’autoneteja que tenim en què intervé la llengua, la musculatura i la saliva, mitjançant el qual aconseguim compensar el pH i que no hi hagi tant àcid a la boca”, “Per tant, no és recomanable fregar les dents amb el raspall quan tens un mitjà àcid, perquè el que faries seria escampar l’àcid, i això seria perjudicial per a l’estructura de les dents”.

No és recomanable fregar les dents amb el raspall quan tens un mitjà àcid (els 30 minuts posteriors a cada àpat), perquè el que faries seria escampar l’àcid, i això seria perjudicial per a l’estructura de les dents.

L’esmalt i la dentina són estructures dures, calcificades, que es poden deteriorar per acció de l’àcid. “Aquest és el principi bàsic per entendre com funciona la càries: la dent pateix una sèrie de descalcificacions per culpa dels àcids. Per això té sentit que ens hàgim de rentar les dents després de cada àpat, però no immediatament després”.

 I si no ens podem esperar 30 minuts, què fem?

Si passada mitja hora no ens podem aturar a rentar-nos les dents, us recomanem fer unes glopejades –amb aigua o amb colutori– després de l’àpat, perquè a part d’eliminar restes d’aliment, neutralitzarem l’àcid que tenim a la boca. “Un altre sistema que podem tenir és estimular la salivació, per exemple, mastegant un xiclet, evidentment sense sucre”. Això facilitaria la producció de saliva i aniríem més ràpid a contrarestar aquest mitjà àcid. Seria una alternativa en cas que no ens poguéssim rentar les dents, però en cap cas hem de considerar-ho una substitució i acostumar-nos a fer-ho així pensant que amb això n’hi ha prou.

En aquest país hi ha més gent glopejadora que raspalladora, i es pensen que el glopeig de colutori o un xiclet substituiran el raspallat, i no és així.

Aquells xiclets que es venien a les farmàcies com a suposats substitutius del rentat de dents no servien, eren una llegenda. De tota manera sí que admetem que “si menges fora, és molt millor menjar un xiclet sense sucre que no fer res”.

Tampoc no té massa sentit raspallar-se les dents dues hores després d’haver menjat. Per fer això, més val esperar a mitja hora després del següent àpat.

Conclusió

Si pots, raspalla’t les dents en llevar-te i mitja hora després d’esmorzar. Si només ho fas una vegada, fes-ho mitja hora després d’esmorzar. I si no pots, com a mínim, fes unes glopejades per compensar l’àcid de la boca i eliminar restes de menjar. I com a últim recurs, un xiclet sense sucre serà millor que no fer res.

Copyright © Institut Dental La Noguera 18-06-2021. Tots el drets reservats.

_____________________________________________________________________________________________________________________
INSTITUT DENTAL LA NOGUERA

La Nerea ens acompanya en un petit recorregut per la nostra història i ens parla de totes les especialitats de què els nostres pacients disposen per fer-se qualsevol mena de tractament bucodental amb nosaltres. Totes les cures, inquietuds i necessitats que qualsevol pogués tenir al respecte.

Veniu i feu la vostra consulta, sense cap mena de compromís i sempre que vulgueu.

Us estem esperant sempre amb la voluntat de fer les coses ajustades a les necessitats de cada pacient i amb la millor predisposició i professionalitat possibles.

Copyright © Institut Dental La Noguera 14-05-21. Tots el drets reservats.

_______________________________________________________________________________________________________________________
LA DENT FELIÇ, INSTITUT DENTAL NOGUERA

La Susana de l’Institut Dental la Noguera ens explica el conte que durant molts anys ha anat explicant als més menuts de les escoles de la Comarca de la Noguera amb col·laboració amb el Consell Comarcal. Aquest conte explicat en format de vídeo, enguany se’n marcava dins del context de FiraQ, que per motius de la pandèmia, s’ha hagut de realitzar de forma virtual per les xarxes.

L’objectiu és donar als més petits les eines i consells necessaris perquè aprenguin a tenir cura de la seva higiene dental per prevenir així, possibles problemes de càries d’una forma molt dinàmica i divertida.

Amb el conte de La Dent Feliç, la Susana explica als més petits de l’escola com tenir cura de les seves dents. Als més grans els explica les tècniques del bon raspallat i la importància de canviar el raspall cada cert temps.

Copyright © Institut Dental La Noguera 03-05-2021. Tots el drets reservats.

_____________________________________________________________________________________________________________________
Com ensenyo al meu fill els moviments de raspallat correctes?

Faci que el raspallat sigui un joc de nens des que són molt petits. El procediment és el següent: col·loqui’s darrere del nen per a controlar millor els seus moviments i guiar-lo. La tècnica consisteix a raspallar les dents de cada costat, un quadrant darrere l’altre, en un moviment regular i basculant.

Dels 6 als 12 anys apareixen les dents definitives. La tècnica continua sent la mateixa. Asseguri’s que el nen agarri bé el raspall de dents, raspalli cada dent i també que es raspalli les dents durant 3 minuts després de cada menjar.

I de cara a la resta de la seva vida, ensenya’ls la tècnica del “corró”: raspallar-se a dalt i a baix de manera independent, amb un moviment giratori per a raspallar-se les dents i les genives; col·locant el raspall en posició obliqua, a 45° respecte a la geniva, per a no danyar-la, i seguint un recorregut que cobreixi totes les dents sense oblidar la part superior. No oblidi la llengua i les genives.

Copyright © Institut Dental La Noguera 01-03-2021. Tots el drets reservats.

_____________________________________________________________________________________________________________________
16 d’octubre, Dia Internacional de l’Anestesiòleg

El 16 d’octubre es celebra el Dia Internacional de l’Anestesiòleg amb l’objectiu de rendir un homenatge especial a una professió que ha portat tants assoliments a la medicina i a la humanitat en general.

Una ciència realment revolucionària que, gràcies a la invenció de l’anestèsia, ha evitat el patiment durant les intervencions quirúrgiques.

Avui volem, des de L’institut Dental La Noguera, tenir un reconeixement i enviar una felicitació sincera a aquest col · lectiu que ha permès i fa que la nostra feina, sigui més senzilla i molt més agradable per als pacients.

En el cas de l’odontologia, utilitzant la sedació conscient com a complement a l’anestèsia local.

Què és la sedació conscient?
És un procediment anestèsic que provoca un estat de benestar i relaxació. No és una anestèsia general, però el pacient no pateix nervis, ni ansietat ni nàusees. Per al pacient, el tractament sembla tenir una durada de pocs segons i sempre li resulta molt còmode.

La sedació és una tècnica que s’administra de manera intravenosa i presenta molts avantatges, tant per al pacient, com per a l’implantòleg:

-Durant el tractament d’implants el pacient està totalment relaxat, ja que desapareix l’ansietat inicial o nerviosisme amb el qual acudeix a la clínica.
-A l’estar més relaxat, el pacient és mostra més col·laborador amb l’implantòleg, facilitant el seu treball.
-L’efecte és immediat i la recuperació també ho és. A més no té efectes secundaris.

Quin professional està acreditat per realitzar una sedació conscient?
La sedació conscient només pot ser realitzada per un metge especialista en anestesiologia i reanimació.

En quins casos està indicada una sedació per a un tractament dental?
En tots aquells pacients que sofreixen de per anar a la consulta dental o passen molts nervis durant els tractaments. També és útil en aquells pacients que requereixen tractaments de llarga durada o que desitgen agrupar molts tractaments en una sola visita. I també, pacients als quals se’ls hi ha un tractament d’implants.

Copyright © Institut Dental La Noguera 16-10-2020. Tots el drets reservats.

_____________________________________________________________________________________________________________________
Visitar regularment al teu dentista, encara és més important per a persones grans.

Visitar regularment al dentista i mantenir una higiene diària òptima és la clau per a cuidar al màxim la salut dental. Aquest tipus de cures és encara més important en les persones de la tercera edat, ja que d’això depèn evitar l’avanç de determinades malalties o problemes que poden degenerar en la pèrdua de peces dentals. Amb les cures adequades i una atenció regular, és possible que les persones majors conservin en perfecte estat les seves dents naturals i no hagin de recórrer a pròtesis.

Visites al dentista en la tercera edat
Les visites regulars a l’odontòleg han de ser la norma des d’una edat molt primerenca. Aquestes consultes, al costat d’una bona cura de tota l’àrea bucodental, ajudaran a conservar en bon estat les peces dentals fins a una avançada edat. Justament durant la tercera edat és quan es fa necessari que les visites a l’odontòleg es facin de forma més seguida i les cures més específiques, i d’aquesta forma evitar la gran majoria dels problemes que es poden generar a partir dels 65 anys.

Molts aspectes de la salut en general poden afectar seriosament la salut bucodental. Malalties com la diabetis, càncer i fins i tot afeccions cardíaques, poden ser determinants. D’aquí la importància que la persona es comuniqui amb freqüència amb el seu odontòleg i li posi al corrent d’aquestes condicions.

Les persones de la tercera edat tendeixen a sofrir de més sensibilitat i de major sequedat en la boca. En qualsevol dels casos, l’especialista és el més indicat per a indicar el tractament a seguir basat en l’origen del problema. En moltes ocasions la sensibilitat és lleu i pot resoldre’s o millorar considerablement amb l’ús d’una pasta dental específica. No obstant això, altres casos de sensibilitat poden deure’s a la presència de càries o d’una peça trencada.

La sequedat, d’altra banda, és un problema molt comú que pateixen les persones majors. Si aquesta situació no és tractada adequadament, pot arribar a danyar les dents. Generalment aquest tipus de sequedat és generada per l’ús de determinats medicaments.

Les càries i les persones de la tercera edat
Les persones de la tercera edat són molt propenses a patir càries en les seves peces dentals. És molt comú tant l’aparició de les càries com la deterioració de tota la superfície radicular. A més, les càries poden generar problemes seriosos de sensibilitat a la persona i a llarg termini el trencament de les peces, fent més difícil la recuperació d’aquestes.

És molt important que les persones majors utilitzin pastes dentals amb fluor. D’igual forma, és imprescindible l’ús diari de fil dental i també és recomanable l’ús d’un col·lutori per a eliminar els bacteris de la boca i refrescar l’alè. D’altra banda, és fonamental que la persona tingui una tècnica adequada de raspallat, que ha de ser el més precís possible, però sense exercir pressió en excés, la qual cosa també pot ser negatiu.

La visita al dentista és imprescindible. L’ideal, si tot marxa bé, és fer-ho una o dues vegades a l’any. Cuidar la salut bucodental és clau per a arribar a la tercera edat amb unes dents molt saludables.

A l’Institut Dental La Noguera sabem que cal conservar les dents naturals dels nostres pacients el temps més llarg possible. Quan el diagnòstic sigui favorable, recorrem a obturacions, empastaments, endodòncies, reconstruccions, corones, fundes, i el necessari per a mantenir les peces dentals del pacient.

Copyright © Institut Dental La Noguera 09-09-2020. Tots el drets reservats.

_____________________________________________________________________________________________________________________
Queixals del seny, principals raons de la seva aparició.

Els queixals del seny o tercers molars, són els queixals que surten a l’àrea posterior de la boca. Aquests queixals generalment no disposen d’espai suficient en la cavitat bucal per a sortir còmodament, i per això empenyen a les altres dents causant problemes a curt i llarg termini. A més de ser un procés dolorós, per trobar-se en la part posterior són difícils de netejar, sent un focus important de bacteris i càries a mig i llarg termini.

Les causes sobre el perquè continua apareixent el tercer molar no són molt clares. El que sí que se sap és que es troben en ple procés evolutiu, per la qual cosa s’espera que en un futur cap ésser humà desenvolupi aquests queixals. D’altra banda, així com hi ha persones que no tenen queixals del seny, hi ha algunes que sí que les tenen, però no surten per una mala posició.

En el cas anterior, els tercers molars retinguts solen anar associats a molèsties i pressió de les dents. En aquests casos, l’odontòleg decidirà l’extracció de les peces. Ara bé, si el queixal no surt i no genera cap mena de símptoma o problema, és possible que l’especialista prefereixi no operar-la i mantenir-la en vigilància per a observar si hi ha canvis.

D’altra banda, igual que hi ha persones que tenen els queixals del seny i també aquelles que les tenen retingudes, també estan els qui desenvolupen algun dels tercers molars, però no tots. Per descomptat, també està aquest percentatge de la població, calculat en un 10% que tenen completa absència d’aquests queixals.

Els queixals del seny i l’evolució
Com veiem, la principal causa del perquè algunes persones no tenen els tercers molars és l’evolució. Aquests queixals no compleixen amb cap funció important en l’organisme, per contra, solen portar diferents problemes de salut, tant si surten com si queden retingudes.

El percentatge de persones amb tercers molars absents és cada vegada més gran i el probable és que en el futur aquest percentatge arribi al cent per cent de la població. El que ocorre és que, com tot procés evolutiu, és molt més lent de l’esperat. I a tu, t’han sortit els queixals del seny? Al nostre Institut Dental La Noguera, ens preocupem per la teva salut bucodental, i t’oferim els millors serveis de diagnòstic i tractament, amb tecnologia d’última generació i professionals amb àmplia experiència.

Copyright © Institut Dental La Noguera 07-09-2020. Tots el drets reservats.

_____________________________________________________________________________________________________________________
DIA EUROPEU CONTRA EL CÀNCER ORAL.

12 de Juny, és el dia Europeu contra el càncer oral. El càncer oral no és una de les malalties més prevalents, però sí que té un gran impacte. A Catalunya suposa entre un 3 i un 5% de tots els càncers que es detecten, però prop del 85% es detecten de manera tardana, la qual cosa incideix directament en el pronòstic de la malaltia. Una de cada quatre persones diagnosticades d’aquest càncer acabarà morint a causa d’aquesta malaltia.
Aquest retard en el diagnòstic es pot solucionar fàcilment. Una visita al dentista pot servir per detectar amb una simple inspecció lesions que puguin fer sospitar d’un càncer oral. Una biòpsia posterior ajudarà a confirmar-ho. A partir dels 40 anys és important fer una autoexploració cada 6 mesos, que en cap cas ha de substituir la visita al dentista. Si la persona detecta una petita ferida, úlcera, bony o placa vermella i/o blanca que no millora en dues setmanes, el més adequat és anar al dentista perquè el valori.
 

AUTOEXAMEN PER DETECTAR CÀNCER ORAL

1.- Toca i observa’t els llavis per dins i per fora. Busca-hi canvis de color, forma o consistencia, comparant tots dos costats de manera minuciosa i ordenada.
2.- Fes el mateix amb les genives i mucoses.
3.-Treu la llengua i examina’n completament el dors, mou-la cap a un costat i cap a l’altre per observar les vores. Busca-hi alteracions que et cridin l’atenció.
4.- Alça la llengua i toca’t el paladar. Així podràs veure la cara inferior de la llengua i el sòl de la boca. Palpa-la, des de darrere cap endavant.
5.-Examina’t el coll buscant protuberàncies anormals. 
#contraelcànceroral
 

Copyright © Institut Dental La Noguera 12-06-2020. Tots el drets reservats.

_____________________________________________________________________________________________________________________
El nostre equip, ja s’ha posat en marxa

A Institut Dental La Noguera (IDN), com a centre sanitari bucodental de referència a la Comarca, oferirà des del primer moment les màximes garanties assistencials per evitar el contagi de la COVID-19.

A IDN, ens reorientem cap a la nova normalitat que també impacta a l’Odontologia.

Som ferms seguidors dels estrictes protocols que s’han elaborat per dur a terme la nostra tasca. Ens hem adaptat a les instruccions de bioseguretat, higiene i esterilització i de les recomanacions de salut bucodental que el COEC (Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya ) han publicat i que aconsellen de seguir amb fermesa per evitar contagis de la COVID-19.

#ensagradenelsomriures

Copyright © Institut Dental La Noguera 14-05-2020. Tots el drets reservats.

_____________________________________________________________________________________________________________________
Quan la Mare Terra ens envia un missatge

A L’Institut Dental La Noguera, creiem fermament que la terra ens està enviant missatges, símptomes reals d’esgotament.

La natura pateix. Els incendis a Austràlia, els majors registres de calor terrestre i la pitjor invasió de llagostes a Kenya… Ara ens enfrontem a COVID -19, una pandèmia sanitària mundial amb una forta relació amb la salut del nostre ecosistema.

El canvi climàtic, els canvis provocats per l’home en la naturalesa, així com els crims que pertorben la biodiversitat, com la desforestació, el canvi d’ús del sòl, la producció agrícola i ramadera intensiva o el creixent comerç il·legal de vida silvestre, poden augmentar el contacte i la transmissió de malalties infeccioses d’animals a humans (malalties zoonòtiques).

D’acord amb PNUMA (Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient), una nova malaltia infecciosa emergeix en els humans cada 4 mesos. D’aquestes malalties, el 75% provenen d’animals.

Això mostra les estretes relacions entre la salut humana, animal i ambiental.

L’impacte visible i positiu del virus, ja sigui a través de la millora de la qualitat de l’aire o la reducció de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, no és més que temporal, ja que es deu a la tràgica desacceleració econòmica i l’angoixa humana.

Recordem més que mai en aquest Dia Internacional de la Mare Terra que necessitem un canvi cap a una economia més sostenible que funcioni tant per a les persones com per al planeta. Promoguem l’harmonia amb la naturalesa i la Terra.

Copyright © Institut Dental La Noguera 22-04-2020. Tots el drets reservats.

_____________________________________________________________________________________________________________________
Esterilitzem mascaretes, una per una al nostre autoclau.

Avui hem tornat a esterilitzar 300 mascaretes més. Mascaretes que voluntàries/-s, estan realitzant per a treballadors de l’Ajuntament i per a altruistes que la Paeria organitza per ajudar a persones que no poden sortir de casa.
Realitzem aquesta tasca manualment i una per una, a l’autoclau.
L’autoclau és un dispositiu que serveix per esterilitzar material mèdic o de laboratori, utilitza vapor d’aigua a alta pressió i temperatura, evitant amb les altes pressions que l’aigua arribi a bullir tot i la seva alta temperatura.
El fonament de l’autoclau és que desnaturalitza les proteïnes dels microorganismes per la pressió i la temperatura.
L’autoclaus funciona permetent l’entrada o generació de vapor d’aigua però restringint la seva sortida. L’autoclaus actualment permet realitzar processos a majors temperatures i pressions, amb cicles estàndards a 134 °C a 200 kPa durant 5 minuts per a esterilitzar material metàl·lic; arriben fins i tot a realitzar cicles de buit per a accelerar l’assecament del material esterilitzat.
Ho fem així, perquè si féssim grups de paquets 5 mascaretes, per exemple, quan la bossa s’obris per utilitzar-ne una, les altres 4, automàticament deixen d’estar esterilitzades i per tant podrien contaminar-se.

Copyright © Institut Dental La Noguera 08-04-2020. Tots el drets reservats.

_____________________________________________________________________________________________________________________
L’Institut Dental la Noguera fa donació del seu material sanitari al CAP de Balaguer.

Entre el material hi ha guants, kits quirúrgics, bates, gorros, mascaretes, gasses estèrils i clorhexidina.

L’Institut Dental la Noguera de Balaguer ha fet donació aquest dimarts a la tarda de material sanitari i de protecció individual al CAP de Balaguer per fer front a la crisi del coronavirus Covid-19. Entre el material hi ha guants, kits quirúrgics, bates, gorros, mascaretes, gasses estèrils i clorhexidina.

David Oltra, gerent de l’empresa, ha destacat que “en aquest moments cal estar al costat dels sanitaris que estan a primera línia i aportar el nostre gra de sorra perquè pugui seguir donant servei als qui ho necessiten”.

Per part del CAP de Balaguer, ha estat la infermera Carmen Gómez l’encarregada de la gestió i qui ha recollit el material a les instal·lacions de la clínica. Gómez, en nom de la Direcció d’Atenció Primària de Lleida, ha traslladat el seu agraïment més sincer a l’empresa per aquesta donació ja que “en aquests moments de dificultat res és més important que la sensibilitat mostrada cap a tots aquells que l’anhelen”.

Copyright © Institut Dental La Noguera 25-03-2020. Tots el drets reservats.

_____________________________________________________________________________________________________________________
Dia Meteorològic Mundial, 23 març

Dia Meteorològic Mundial / World Meteorological Day
Clima i aigua, 23 de març de 2020

L’aigua dolça és vital per a la vida. En mitjana, un ésser humà no pot sobreviure més de tres dies sense ell. L’aigua és essencial per a la producció dels nostres aliments, pràcticament tots els nostres béns i serveis i per al medi ambient.
El món ara enfronta desafiaments cada vegada majors plantejats per l’estrès hídric, les inundacions i les sequeres i la falta d’accés a subministraments nets. Existeix una necessitat urgent de millorar la previsió, el seguiment i la gestió dels subministraments d’aigua i abordar el problema de l’excés d’aigua, molt poc o molt contaminat.

Enhorabona als professionals i aficionats que ens estimem la meteorologia. Enguany és una edició especial perquè fa 70 anys (23/03/1950) de la creació de l’ World Meteorological Organization

Copyright © Institut Dental La Noguera 2020. Tots el drets reservats.

_____________________________________________________________________________________________________________________
Tallers salut bucodental per a Gent Gran, CANCEL.LATS!

Queden cancel.lats tots els tallers, en virtut del que disposa el Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per a fer front a l’impacte econòmic i social del COVID-19. Fins a nou avís.

Copyright © Institut Dental La Noguera 22-03-2020. Tots el drets reservats.

 
Dia Mundial de l’Aigua, 22 Març.

Aigua i canvi climàtic, el gran desafiament
Enguany se centra en el binomi aigua i el canvi climàtic, i com els dos estan inextricablement vinculats.

La campanya mostra com l’ús que fem de l’aigua pot ajudar a reduir les inundacions, les sequeres, l’escassetat i la contaminació, així com a combatre el canvi climàtic.

En adaptar-nos paulatinament als efectes que el canvi climàtic pot ocasionar sobre l’aigua, protegirem la salut i salvarem vides. En sentit invers, si nosaltres usem l’aigua de manera més eficient, també reduirem els gasos d’efecte d’hivernacle.

D’aquesta forma, el nostre missatge clau per a aquest dia es resumeix en 3 punts rellevants:

No podem donar-nos el luxe d’esperar. Els responsables de la política climàtica han de posar l’aigua en el centre dels plans d’acció.
L’aigua pot ajudar a combatre el canvi climàtic. Existeixen solucions d’aigua i sanejament sostenibles, assequibles i *escalables.
Tots tenen un paper que exercir. En la nostra vida diària, hi ha passos sorprenentment fàcils que tots podem prendre per a abordar el canvi climàtic.

La idea de celebrar aquest dia internacional es remunta a 1992, any en què va tenir lloc la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament de Rio de Janeiro i en la qual va emanar la proposta. Aquest mateix any, l’Assemblea General va adoptar la resolució per la qual el 22 de març de cada any va ser declarat Dia Mundial de l’Aigua, sent 1993 el primer any de celebració.

Copyright © Institut Dental La Noguera. Tots el drets reservats.
AVIS IMPORTANT, CORONAVIRUS

Els pacients que porten aparells removibles d’ortodòncia han de tenir una cura especial amb la manipulació d’aquestos.

Renta’t bé les mans abans de retirar-los i col.locar-los

Si no pots higienitzar les mans i necessites treure-te’l utilitza un tovalló i col·locar en un estoig evitant que entri en contacte amb els teus dits i no tornis a col.locar-te’l fins que no et puguis rentar-les.

Copyright © Institut Dental La Noguera. Tots el drets reservats.
TALLER DE SALUT BUCODENTAL DE L’INSTITUT DENTAL LA NOGUERA A LA FASSINA DE MONTGAI

/*Us adjuntem en aquest post el reportatge emès per @BalaguerTV*/

El president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa, el director dels Serveis Socials de la Noguera, Josep Lluís Bonet i l’alcalde de Montgai, Jaume Gilabert, han visitat les participants del taller de salut bucodental impartit per l’Institut Dental la Noguera.

La Susana ha visitat aquest dimecres el centre de serveis per a la gent gran ‘La Fassina’ de Montgai per realitzar una sessió informativa i pràctica sobre higiene i salut bucodental que una vegada al mes fa parada a un municipi diferent de la comarca.

Durant el taller la Susana parla sobre diverses patologies com les càries donant consells per ajudar a prevenir-les. També fa incidència en la freqüència i la bona tècnica del raspallat i mostra les opcions que es poden trobar en implantologia i pròtesis dentals.

Aquests tallers dirigits a la gent gran de la comarca estan rebent una bona acceptació per part dels i les participants i l’Institut Dental la Noguera valora molt gratament l’experiència.

Abans de finalitzar la sessió la Susana acaba de resoldre tots els dubtes que han plantejat les participants i les obsequia amb un kit complet d’higiene bucodental perquè practiquin tot el que han aprés.

Copyright © Institut Dental La Noguera. Tots el drets reservats.
RECOMANACIONS PER A DENTISTES DAVANT LA SITUACIÓ CREADA PER L’EPIDÈMIA CAUSADA PEL CORONAVIRUS COVID-19

 • Tenint en compte que el virus es propaga, fonamentalment, a través de les gotes respiratòries (aerosols) i pel contacte directe amb les secrecions infectades, els dentistes i la resta de personal de la clínica estan exposats al risc de contagi.

Barcelona, ​​28 de febrer de 2020.– Els protocols específics que el Ministeri de Sanitat ha encarregat als professionals sanitaris per abordar correctament l’assumpte del coronavirus avancen a gran velocitat i inclouen més mesures de seguretat que les que es van plantejar al principi. A finals de desembre de 2019, s’informa per primera vegada d’un brot de casos de pneumònia a Wuhan (Xina) i s’identifica un nou tipus de virus de la família Coronaviridae, que avui es coneix amb el nom de COVID-19 (2019- nCoV).

Es recomana adoptar les precaucions següents:

 1. Reforçar les mesures universals de prevenció pel que fa a l’atenció als pacients odontològics, tenint en compte que en el nostre exercici professional el risc d’aspiració d’aerosols és molt elevat i la distància de treball, habitualment, és inferior a 1 metre.
 2. Es recomana als professionals sanitaris que estan sotmesos a un risc de generar aerosols (com és el cas en Odontologia) que facin servir mascaretes FFP2 valvulades.
 3. En cas de seguir fent servir la mascareta quirúrgica habitual, es recomana canviar-la cada 2 hores per evitar que es deteriori i perdi eficàcia.
 4. Cal fer servir guants, bata i protecció ocular ajustada.
 5. Cal rentar-se les mans minuciosament abans i després d’atendre el pacient.
 6. Totes les superfícies de treball i de l’entorn del pacient s’han de netejar i desinfectar immediatament amb un desinfectant inclòs en la política de neteja i desinfecció de la clínica o amb una solució d’hipoclorit sòdic que contingui 1.000 ppm de clor actiu (dilució 1:50 d’un lleixiu amb concentració 40-50 g/litre preparada recentment). Aquests virus s’inactiven al cap de 5 minuts de contacte amb desinfectants normals com el lleixiu domèstic.
 7. Cal seguir escrupolosament totes les normes universals de desinfecció i esterilització habituals.

Font: COEC.

Copyright © Institut Dental La Noguera. Tots el drets reservats.
Taller de salut bucodental de l’Institut Dental la Noguera a La Fassina de Montgai

El president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa, el director dels Serveis Socials de la Noguera, Josep Lluís Bonet i l’alcalde de Montgai, Jaume Gilabert, han visitat les participants del taller de salut bucodental impartit per l’Institut Dental la Noguera.

La Susana ha visitat aquest dimecres el centre de serveis per a la gent gran ‘La Fassina’ de Montgai per realitzar una sessió informativa i pràctica sobre higiene i salut bucodental que una vegada al mes fa parada a un municipi diferent de la comarca.

Durant el taller la Susana parla sobre diverses patologies com les càries donant consells per ajudar a prevenir-les. També fa incidència en la freqüència i la bona tècnica del raspallat i mostra les opcions que es poden trobar en implantologia i pròtesis dentals.

Aquests tallers dirigits a la gent gran de la comarca estan rebent una bona acceptació per part dels i les participants i l’Institut Dental la Noguera valora molt gratament l’experiència.

Abans de finalitzar la sessió la Susana acaba de resoldre tots els dubtes que han plantejat les participants i les obsequia amb un kit complet d’higiene bucodental perquè practiquin tot el que han aprés.

Copyright © Institut Dental La Noguera. Tots el drets reservats.
Taller de l’Institut Dental la Noguera i el Consell Comarcal a la gent gran de Vallfogona de Balaguer

Vallfogona de Balaguer ha estat aquest mes de gener la població de la comarca on s’hi ha realitzat el taller de salut bucodental impartit per l’Institut Dental la Noguera amb la col·laboració del Consell Comarcal.

Concretament, la Susana ha visitat Vallfogona de Balaguer aquest dimecres a la tarda per oferir un taller totalment personalitzat i pensat per a la gent gran de la comarca. Durant aquestes sessions informatives, que també contenen una part pràctica, la Susana explica diverses patologies comuns, com prevenir-les i tractar-les, la bona tècnica del raspallat i explica també la varietat d’opcions en implantologia i pròtesis dentals.

Amb aquestes sessions, que pretenen apropar-se a la gent gran de la comarca, es detecta que sovint falta informació i els assistents que finalitzen el taller s’enduen una grata sorpresa i molt aprenentatge cap a casa.

Abans d’acomiadar-se la Susana els regala un Kit complet d’higiene bucodental perquè portin a la pràctica tot el que els ha ensenyat.

Copyright © Institut Dental La Noguera. Tots el drets reservats.
75 anys de l’alliberament d’Auschwitz-Birkenau.

El 27 de gener se celebra el Dia Internacional de Commemoració de les Víctimes de l’Holocaust, una data que busca no sols retre homenatge als centenars de persones que van morir en els camps de concentració nazi, sinó també prendre mesures per a ajudar els més joves a crear resiliència quant a les ideologies d’odi.
Per què es recorda a les víctimes de l’holocaust el 27 de gener?
L’Assemblea General de l’ONU va decidir en 2005 declarar aquest dia tenint en compte que va ser el 27 de gener de 1945 quan les tropes soviètiques van alliberar el camp de concentració i extermini nazi d’Auschwitz-Birkenau.

Sis milions d’homes, dones i nens jueus van perir en l’Holocaust. I aquest esdeveniment no sols va afectar els països on es van cometre crims nazis sinó també en molts altres llocs del món, on moltes persones també van perdre la vida.
Setanta-cinc anys després, els Estats comparteixen la responsabilitat col·lectiva d’abordar els traumes encara vius, commemorar els fets, cuidar dels llocs històrics per a guardar la memòria i promoure l’educació, documentació i la recerca.

Gèrmens de l’odi: xenofòbia, antisemitisme i discriminació de gènere
Actualment, s’han propagat en la societat altres tipus de discriminació, més enllà d’aquelles promogudes per grups neonazis o de supremacistes blancs. Avui el món ha de bregar amb problemes com la xenofòbia, la discriminació de gènere o orientació sexual.

Què és la xenofòbia?
La xenofòbia és un temor irracional cap als estrangers, la qual cosa provoca rebutjos i fins i tot pot conduir a actes violents com a maltractament, violació dels drets bàsics de la persona i fins i tot la mort de l’individu. Es diu que és irracional, ja que no necessàriament existeixen bases que justifiquin l’odi o rebuig cap a la persona diferent, més enllà del seu idioma, color de pell o condició d’estranger.

La xenofòbia és un dels problemes de l’actualitat que pot desencadenar crims d’odi, a causa de l’alt nombre d’immigrants que s’han vist en la necessitat d’abandonar el seu país bé sigui per situacions bèl·liques, problemes polítics o falta d’oportunitats en el lloc d’on provenen.

L’antisemitisme: un altre problema de discriminació.
L’antisemitisme va ser l’eix fonamental que va deslligar l’holocaust nazi. Es coneix com a antisemitisme al rebuig cap a la comunitat jueva i la seva discriminació social, econòmica i política.

Encara avui dia perviuen ideals antisemites, la qual cosa ha portat a molts moviments en pro dels drets humans i ONGs a posar-se a la feina per a garantir la igualtat d’oportunitats per als jueus en diverses àrees de treball i països del món.

Commemorar el Dia de les Víctimes de l’Holocaust
Per a commemorar aquest dia el millor és compartir frases d’acceptació i tolerància cap a aquells que són diferents. Tots els éssers humans patim les mateixes pors, somiem amb coses similars. Busquem ser feliços de formes diferents, així que no rebutgem a ningú pel seu color de pell, creences religioses, nacionalitat, gènere o condició social.

TAGS: #HolocaustRemembrance day #HolocaustRemembranceday Institut Dental La Noguera United Nations

Copyright © Institut Dental La Noguera. Tots el drets reservats.
Utilitzem les últimes tècniques en implantologia.

A Institut Dental La Noguera, utilitzem les últimes tècniques en implantologia.

Busquem les millors solucions mitjançant pròtesis i implants per adaptar-nos al perfil i a les necessitats de cada pacient.

Vegeu el vídeo.

Copyright © Institut Dental La Noguera. Tots el drets reservats.
Estrenem compte a Twitter

Com no podia ser d’altra manera, a Institut Dental La Noguera, estem compromesos amb els nostres pacients i en arribar allà on ens necessitin.
És per això, que volem fer-nos encara més presents a les xarxes socials, estrenant nou perfil a Twitter.

En ell, tenim intenció de compartir sempre informació d’interès, encaminada a garantir als pacients una millor comunicació i coneixement dels tractaments, la salut bucodental i els consells que des de l’Institut Dental la Noguera, creiem necessaris per a un millor coneixement de les circumstància que rodegen la salut bucal de les persones.

Seguiu-nos a twitter @NogueraDental. o clicant al link que adjuntem tot seguit.  https://twitter.com/NogueraDental

Copyright © Institut Dental La Noguera. Tots el drets reservats.
Dia Internacional dels Drets Humans, 10 de desembre.

Des de l’Institut Dental La Noguera, volem commemorar el dia d’avui, el Dia Internacional dels Drets Humans.

La Declaració Universal dels Drets Humans va ser adoptada el 10 de desembre de 1948 a París.  Consta d’un preàmbul i 30 articles on s’estableixen els drets i llibertats humanes bàsiques a les quals totes les dones i homes, en totes les parts del món, tenen dret, sense cap mena de distinció.

La Declaració es sosté sobre dos pilars fonamentals: la llibertat i la plena igualtat.

Adoptada i proclamada per l’Assemblea General de les Nacions Unides. 10 de desembre de 1948, us deixem aquí l’enllaç on podreu llegir tota la Declaració.

http://www.amnistiacatalunya.org/edu/docs/dudh.htm
Fem Ciutat i Fem Comarca. Pista de Gel, Balaguer 2019

Un cop més, L’Institut Dental La Noguera, compromesos i presents a totes les activitats socials, culturals i lúdiques de Balaguer i de tota la Comarca de La Noguera.

Aquest cop i un any més, col·laborem amb la Pista de Gel de la Ciutat de Balaguer, perquè les nenes, els nens, els joves i la gent més gran, s’ho passin pipa patinant sobre gel.

La pista de gel va ser un èxit durant el seu primer any a la capital de la Noguera amb prop de 9.000 usuaris. Enguany els centres educatius tornaran a gaudir de forma gratuïta d’aquesta instal·lació i els comerços proporcionaran descomptes als seus clients. Amb la pista de gel es pretén afavorir el teixit comercial de la ciutat i crear un ambient nadalenc.

La instal·lació de la pista de gel de 300m2, es preveu que romangui oberta fins el 12 de gener.

Us hi esperem!
Tercer Taller d’higiene bucodental, Castelló de Farfanya.

Balaguer, 5 de Desembre 2019,

La Susana de l’Institut Dental la Noguera ha visitat aquest dimecres el casal de la gent gran de Castelló de Farfanya per impartit el tercer taller d’higiene bucodental amb la col·laboració del Consell Comarcal. Aquestes sessions informatives i pràctiques que fins ara es realitzaven a les escoles enguany són una eina per apropar-se a la gent gran de la comarca.

Durant els taller es parlen de diverses patologies com les càries i com ajudar a prevenir-les. La Susana fa incidència en la freqüència i la bona tècnica del raspallat i explica les opcions que es poden trobar en implantologia i pròtesis dentals.

La pluja d’aquesta setmana ha fet que la Susana es trobi davant d’un públic reduït però amb moltes preguntes sense resposta fins el moment que han fet del taller tota una masterclass per garantir la millor salut bucodental.

En acabar la sessió els assistents son obsequiats amb un kit complet d’higiene bucodental.

En podeu veure la noticia al següent link. 
https://www.balaguer.tv/taller-higiene-bucodental-institut-dental-noguera-consell-comarcal-castello-farfanya/
Segon TALLER D’HIGIENE BUCODENTAL, Menàrguens.

Balaguer,  28 de Novembre 2019.

El taller itinerant d’higiene bucodental de l’Institut Dental la Noguera i el Consell Comarcal ha fet parada a Menàrguens. Es tracta d’unes sessions que fins ara anaven dirigides als escolars de la comarca i que enguany s’han convertit en una eina per apropar-se a un altre sector de la població.

La Susana de l’Institut Dental la Noguera ha explicat als assistents patologies com les càries, la sequedat de boca o malalties que poden afectar la salut bucodental. Des de l’Institut Dental la Noguera i a través d’aquest tallers a la comarca de la Noguera també es vol fer incidència en la importància de la freqüència i la bona tècnica del raspallat, i en l’evolució de la medicina en implantologia i pròtesis dentals. Al finalitzar la sessió d’aquests tallers els assistents deixen constància del seu aprenentatge.

Els participants al taller són obsequiats amb un  estoig amb material per a una bona higiene bucodental que permetrà posar en pràctica els conceptes apresos. La pròxima sessió dels tallers organitzats per l’Institut Dental de la Noguera i l’Àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal es realitzarà al municipi de Castelló de Farfanya.

En podeu veure la noticia, al següent link:
https://www.balaguer.tv/els-tallers-dhigiene-bucodental-de-linstitut-dental-la-noguera-i-el-consell-comarcal-arriben-a-menarguens/

 
Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència contra la Dona.

Avui, 25 de Novembre, des de l’Institut Dental La Noguera fem una crida a seguir treballant conjunta i coordinadament amb la implicació de Tothom. Les administracions i agents socials per a l’erradicació de totes les violències masclistes i la reparació de les superviventsposem en valor la lluita constant i incansable dels moviments feministes, i reconeix la força, el coratge i la valentia de les dones que es troben en una situació de violència masclistales que l’han superada o les que han estat assassinades.
Salut i embaràs.

ET RECORDEM QUÈ:

A l’Institut Dental La Noguera, com no podia ser d’una altra manera, ens sumem a aquesta iniciativa. (de l’1 al 30 de Novembre)

Durant tot el mes de novembre del 2019, milers de clíniques dentals participen en aquesta Campanya. El dentista et realitzarà una revisió completament gratuïta i et subministrarà els consells oportuns, indicant-te si necessites realitzar-te algun tractament.

Truca’ns ara al 973 44 30 30 i demana la teva cita.

Tens la informació d’aquesta iniciativa al web: https://saludoralyembarazo.es/

Copyright © Institut Dental La Noguera. Tots el drets reservats.
Els dentistes us recordem l’estreta relació entre la salut bucodental i la salut general.

Avui 12 de Novembre, és el Dia Mundial contra l’Obesitat. Qualificada ja com “una de les grans epidèmies de salut” en les societats occidentals.

Les malalties bucodentals comparteixen factors de risc comuns amb les malalties de salut general i molts procedeixen del comportament i estil de vida individual, com una dieta poc saludable, tabaquisme, consum excessiu d’alcohol i una higiene bucodental deficient.
«Penso en la meva boca, cuido la meva salut» Un lema que recorda l’estreta relació existent entre la salut oral i la salut general en totes les etapes de la vida. Les malalties bucodentals comparteixen factors de risc comuns amb les malalties de salut general i molts procedeixen del comportament i estil de vida individual, com una dieta poc saludable, tabaquisme, consum excessiu d’alcohol i una higiene bucodental deficient. Des del Consell General de Dentistes expliquem la importància d’una bona salut bucodental en les diferents etapes de la vida.

.
OBESITAT
A Espanya, el 25% dels espanyols presenten obesitat o sobrepès i l’obesitat infantil s’ha multiplicat per 4 en les últimes dècades. El Consell General de Dentistes recorda que seguir una dieta sana i equilibrada des de la infància, baixa en sucre, sal, greixos, i alta en fruites i verdures, evitant el consum de begudes carbonatades i els menjars entre hores, redueix les malalties bucodentals i contribueix a una bona salut general.
Així mateix, insisteix en la importància de les visites periòdiques al dentista i de mantenir una adequada higiene bucodental, raspallar-se les dents amb pasta dentifrícia fluorada, com a mínim, dues vegades al dia, i usar seda dental o raspall interproximal.
SALUT ORAL I EMBARÀS.

A L’Institut Dental La Noguera, com no podia ser d’una altra manera, ens sumem a aquesta iniciativa.

Durant tot el mes de novembre del 2019, milers de clíniques dentals participen en aquesta Campanya. El dentista et realitzarà una revisió completament gratuïta i et subministrarà els consells oportuns, indicant-te si necessites realitzar-te algun tractament.

Truca’ns ara al 973 44 30 30 i demana la teva cita.

Tens la informació d’aquesta iniciativa al web: https://saludoralyembarazo.es/

Copyright © Institut Dental La Noguera. Tots el drets reservats.
Primer Taller sobre la salut bucodental per a Gent Gran, Algerri

Bando de l’Ajuntament de Algerri.

L’Associació de la Gent Gran Sant Blai convida a tothom a la reunió, TALLER SOBRE LA SALUT BUCODENTAL,  a càrrec de l’Institut Dental de La Noguera, aquest dimecres a les 17:30 h a la Llar de Jubilats.

Us adjuntem el Bando Municipal en link: https://app.ebando.es/bando/71f337e6-a8e4-41a2-b246-ec145a67402b-1573472898

Com arribar-hi: Algerri està situat a l’extrem nord-occidental de la Plana de Lleida, a 17 km de Balaguer, capital de la comarca de la Noguera, i a 25 km de Lleida. S’hi pot accedir per la carretera C-26, que uneix Balaguer amb Alfarràs.

Teniu tota la informació del poble al web http://www.algerri.com/

Us hi esperem aquest proper dimecres dia 13 de Novembre a les 17.30h a l’Associació de la Gent Gran Sant Blai (a la Llar de Jubilats).

En podeu veure la noticia, al següent link:
https://www.balaguer.tv/linstitut-dental-la-noguera-imparteix-un-taller-salut-bucodental-a-la-gent-gran-algerri/
COMENCEM UN ALTRE ANY DE TALLERS DE SALUT BUCODENTAL A LA COMARCA. AQUEST COP, PER A LA GENT GRAN.

El dia 13 de Novembre, a les 17.30 farem el primer taller a Algerri.
Informeu-vos a l’Ajuntament. Tots i totes hi esteu convidats.
Enguany Tallers SALUT BUCODENTAL PER A LA GENT GRAN. Consell Comarcal de La Noguera

Balaguer, 13 Novembre 2019.

L’Institut Dental de la Noguera i l’Àrea de serveis Social del Consell Comarcal de la Noguera han presentat aquest dimecres els taller de salut bucodental que impartiran a partir d’aquest mes de novembre als casals i les associacions de gent gran de la comarca de la Noguera. Els taller són una herència de les sessions que es realitzen des de fa 5 anys a les escoles d’educació infantil i primària dels centres de la Noguera i que ara canvien el seu públic assistent per un altre col·lectiu en el que la prevenció també és un factor important a l’hora de prevenir  malalties dentals.

A més a més pel Consell Comarcal els tallers suposen una eina més per aproximar-se a la gent gran de la comarca.

Les sessions les realitzaran els professionals de l’Institut Dental la Noguera i tractaran diferents aspectes de la salut bucodental.

Les tres primeres poblacions que acolliran aquest tallers seran Algerri, Menàrguens i  Castelló de Farfanya.

En podeu veure la noticia, al següent link:
https://www.balaguer.tv/el-consell-comarcal-i-linstitut-dental-de-la-noguera-impartiran-taller-de-salut-bucodental-per-a-gent-gran/
Liderant la salut dental a la Noguera

L’Institut Dental La Noguera de Balaguer fa més de 7 anys que lidera la salut bucodental a la comarca de la Noguera.

L’Institut Dental La Noguera amb 8 doctors, quasi 6000 pacients tractats i més 300 metres quadrats, l’Institut està equipat amb l’última tecnologia i fan que l’Institut Dental La Noguera es consolidi com una de les clíniques de referència, amb l’objectiu de cuidar els somriures dels pacients.

Els doctors són especialistes en els últims tractaments i tecnologies i realitzen tots els tractaments d’última generació d’una forma ràpida i precisa. Així mateix, controlen els equips de radiologia que serveixen per obtenir imatges a mida real en 3D de l’anatomia bucal del pacient i els microscopis per tenir major precisió i per aconseguir major efectivitat amb els tractaments.

L’Institut Dental La Noguera és líder en implantologia gràcies a un equip capdavanter i el fet d’utilitzar una cirurgia molt poc invasiva, que garanteix una intervenció breu i una recuperació ràpida del pacient. A més, van ser pioners en l’ortodòncia invisible Invisalign®, que permet oferir una alternativa més estètica i efectiva que els tradicionals bràquets.
El 21 d’octubre és el Dia Mundial de l’Estalvi d’Energia.

Tu també pots salvar el món. Lluitant contra el malbaratament energètic, t’apuntes a una batalla en favor del planeta Terra que només podem vèncer. T’hi apuntes?

7 consells per aplicar els 7 dies de la setmana:
• Desconnecta tots els electrodomèstics que no utilitzis. Els aparells, encara que estiguin apagats, segueixen gastant energia. És el que anomenem “consum fantasma”. Un mal costum que comporta emissions contaminants totalment innecessàries. Oblida’t de l’standby del televisor, desconnecta el carregador del mòbil i apaga els llums o l’ordinador quan no els hagis de fer servir. Fent “clic” a l’interruptor ajudaràs que un cadell d’ós creixi fort i sa als Picos de Europa.
• Eixuga la roba al sol. Vivim en un dels països amb més hores de sol d’Europa. Les assecadores generen una gran quantitat de CO2. Pensa que l’astre rei és el teu millor aliat a l’hora d’eliminar les taques de la roba.
• Fes servir bombetes de baix consum. Aquestes bombetes són una mica més cares, però gasten menys energia. Pensa que l’energia consumida en il•luminació es troba entre el 12 i el 26% de la despesa total de la casa. Amb aquest tipus de bombetes estalviaràs fins a un 80% de l’energia elèctrica i duren 8 vegades més!
• El termòstat, a 20 ºC a l’hivern i a 26 ºC a l’estiu. Per cada grau que apugis la calefacció a l’hivern o per cada grau que abaixis l’aire condicionat a l’estiu, el consum augmentarà prop d’un 7%. Més electricitat, més recursos, menys arbres, menys esquirols. Pensa-hi abans de tocar el termòstat.
• Electrodomèstics de baix consum. Necessites comprar una rentadora? Un frigorífic? Abans de treure el talonari de la cartera, mira si el que t’agrada és de baix consum. Normalment ens fixem en el preu, en la potència i en la durabilitat i ens oblidem de mirar si és eficient i ecològic. Els models de classe A+++ permeten estalviar més d’un 45% d’energia respecte dels models de la classe D. Acabes de salvar un cervatell.
• Tingues casa teva ben aïllada. Espera! No volem dir que facis una barricada a la porta d’entrada ni que clavis taulons a les finestres. N’hi ha prou amb tancar les portes i finestres quan tinguis posada la calefacció o l’aire condicionat. També pots aplicar mètodes d’aïllament tèrmic per mantenir la calor natural de casa teva. Una casa ben aïllada estalvia entre un 50 i un 90% de calefacció i aire condicionat.
• Renta la roba a temperatura moderada. La rentadora s’emporta l’11,8% de l’energia de casa teva. El millor que pots fer és utilitzar programes curts i rentades en fred sempre que puguis. A més, si la teva rentadora no és de càrrega regulable has d’utilitzar-la quan estigui plena i a temperatures baixes o moderades, ja que la major part de l’energia s’utilitza per escalfar l’aigua. Així mateix, fes-la servir en horaris nocturns. Per això, et proposem diverses tarifes amb les quals pots estalviar en el consum diari.

Si segueixes tots aquests consells, et convertiràs en un salvador de primera categoria. I, a la teva llista de mèrits, no hi constarà només haver estalviat uns quants euros en la factura. També hi haurà espai per al dia en què vas ajudar a construir el futur.
Salut Bucodental per a la gent Gran.

L’Institut Dental La Noguera, inicia, aquest curs, xerrades a casals de gent gran de la Comarca de la Noguera amb la col·laboració del Consell Comarcal de la Noguera.

El pròxim dia 16 d’octubre, a les 13h, es farà la presentació oficial, Al Consell Comarcal, d’aquests cursos de salut bucodental.

Aviat, us informarem dels dies en què celebrarem aquestes xerrades, però inicialment, l’últim dimecres de cada mes, excepte el mes de Novembre, que en farem dues.

Els tallers, impartits pels professionals de l’Institut Dental la Noguera, tenen l’objectiu de dotar a la gent gran de les eines necessàries per tenir unes bones pràctiques d’higiene bucodental per tal de prevenir possibles problemes com la diabetis.
Des de l’Institut Dental La Noguera, valorem molt positivament la continuació d’aquests tallers, ara amb gent gran, en benefici de la salut de la nostres avis i àvies de la Noguera. En aquest sentit, el Dr. David Oltra, director mèdic de l’Institut Dental La Noguera, ha destacat la necessitat “d’incidir en la prevenció en salut de la nostra gent més gran”.
Els tallers s’adapten amb activitats didàctiques adequades. En aquest sentit, la gent gran aprenen bons hàbits de salut i alimentació i la tècnica de raspallat.
En finalitzar la formació, els assistents reben un diploma acreditatiu i un estoig amb els estris necessaris per raspallar correctament les dents.

Copyright © Institut Dental La Noguera. Tots el drets reservats.
La periodontitis, pot interferir negativament amb la concepció en les dones.

Segons un estudi de la Universitat d’Hèlsinki les dones amb periodontitis tenen més complicacions per a quedar-se embarassades.

Que la mala salut bucodental és alguna cosa que influeix negativament sobre la salut general és un fet més que demostrat.

No obstant això, actualment, les recerques van un pas més enllà i, segons ha conclòs un estudi observacional dut a terme en la Universitat d’Hèlsinki a Finlàndia, les dones en edat de concebre i amb una mala salut bucodental ( periodontitis) poden tenir més complicacions a l’hora de quedar-se embarassades.

Concretament en aquelles la saliva de les quals contenia el bacteri “Porphyromonas gingivalis”, associada amb la periodontitis, van tenir una probabilitat 3,75 vegades major de no quedar-se embarassades.

Des de l’Institut Dental La Noguera, sempre hem insistit que la salut bucodental és una cosa summament important, per això, les revisions periòdiques i la correcta cura de la boca és alguna cosa que hem de prendre’ns molt de debò, més a la vista d’aquests resultats, si aquestes pensant a quedar-te embarassada.

La periodontitis és, a més, una de les patologies més comunes i que més tractem en les nostres clíniques. En principi no és un problema greu i és fàcil de tractar quan es fa a temps, però us donem una sèrie d’indicacions per a prevenir-la de manera efectiva i evitar perdre les nostres dents per aquest motiu:

 • Dedica una mica de temps cada dia a realitzar una higiene oral correcta.
 • No oblidis utilitzar el fil dental que és imprescindible per a netejar adequadament les zones entre les dents, que són les que més s’afecten habitualment per periodontitis.

En algunes ocasions és molt útil també usar un irrigador.

 • Evita el tabac.
 • Recorda que has d’acudir al dentista periòdicament per a poder detectar a temps i de forma precoç les malalties de les dents, genives i boca.

Si ja és tard i creus que pots estar davant un problema de periodontitis, no dubtis a sol·licitar-nos una cita perquè els nostres professionals puguin avaluar-te i donar-te la millor solució possible adaptada al teu cas.

Els nostres resultats encoratgen a les dones joves en edat fèrtil a cuidar la seva salut bucal i assistir a avaluacions periodontals regularment.

Font de la noticia: Universitat d’Hèlsinki.

Copyright © Institut Dental La Noguera. Tots el drets reservats.
Solucions Nobel Biocare. Concepte All-on-4®

A l’Institut Dental La Noguera, treballem amb les solucions de Nobel Biocare.
Concepte All-on-4.* (veure més abaix).

Nobel Biocare és el principal referent, lider mundial en innovadors restauracions dentals sobre implants per a totes les indicacions, des de dent unitària fins a arcades senceres.

El nostre Doctor, Dr. David Oltra, és premium partner de Nobel Biocare i autèntic especialista. Reconegut ampliament al sector bucodental i implantològic. .


*Què és el concepte All-on-4®?
És una solució mínimament invasiva amb restauració fixa d’arcada completa per a total satisfacció del pacient.
Al 1998, el Dr. Paulo Malo va tractar amb èxit al primer pacient amb el concepte de tractament All-on-4®. Des de llavors, s’han tractat a centenars de milers de pacients amb aquest concepte utilitzant implants de Nobel Biocare.

El concepte de tractament All-on-4® és la millor solució per al tractament d’arcada completa utilitzant implants inclinats, però combinanat-los amb els productes de Nobel Biocare.
Molts han intentat imitar aquest innovador concepte, però només Nobel Biocare ha documentat científicament el seu èxit.
El tractament All-on-4® és una rendible solució sense empelts que proporciona als pacients una pròtesi fixa d’arcada completa el mateix dia de la cirurgia.
Esportista, cuida les teves dents

Quina és la relació entre la cura de les dents i la pràctica esportiva?

Lesions i salut bucodental
Les infeccions poden agreujar les lesions musculars i articulars. En efecte, quan els bacteris es troben presents en el torrent sanguini, el sistema immune es veu afeblit. Això fa que l’organisme no respongui de la millor manera enfront del rendiment esportiu. Per això, durant la pràctica esportiva es pot sentir cansament, contractura o inflamació articular i fins i tot afavorir esquinçaments o lesions greus en les articulacions.

La importància de la cura de les dents en els esportistes.
Si la cura de les dents no és l’adequat, els bacteris de la cavitat bucal no s’eliminen correctament i s’acumulen entre les dents i les genives. L’acumulació de la placa bateriana que es provoca a la boca ocasiona malalties com la càries, malalties periodontals i infeccions. Una mossegada mal feta, per exemple, pot provocar mal de queixal, maldecaps i de coll. L’estrès al qual sovint es veuen sotmesos els esportistes de competició també pot provocar bruxisme.

Recomanacions per a la bona salut oral en els esportistes.
És important que l’esportista revisi la mossegada i detecti a temps la presència de càries, molt comuna en els esportistes. No oblidem que els esportistes tenen una major propensió a desenvolupar càries per l’excés de consum de sucre en begudes i barretes energètiques. Això també ocorre perquè la pràctica esportiva augmenta la sequedat de la boca, produint menys salivació.

 
SEPA’19 Congrés sobre la periodòncia i la Salut Bucodental.

Hem estat de curs.
La Dra. Duart i les higienistes Nerea Moreno i Stefany Justiniano assisteixen al congrés que organitza la Societat Espanyola de Periodòncia i Osteointegració.
Congrés de la Periodòncia i la salut oral, del 29 de maig a 1 de juny, València.

Perquè per a nosaltres la formació és cabdal per millorar el tractament i l’experiència als nostres pacients.

La Fundació SEPA és una de les grans entitats científiques i de les més dinàmiques de l’odontologia espanyola i la periodòncia internacional.

Els seus congressos, publicacions i projectes divulgatius són un punt de referència per a la comunitat de professionals del món de la periodòncia, de la salut bucal, per als pacients i per a la població en general.

SEPA A té un gran compromís amb la ciència i la recerca, la prevenció i la salut, estant a l’avantguarda de la innovació en la terapèutica d’implants i en les tècniques de regeneració.
TAC. Radiografía 3D.

La precisió de les imatges 3D permet planificar amb exactitud els tractaments més exigents en implants dentals, ortodòncia, cirurgia, endodòncia i problemes de l’articulació mandibular (ATM).

En implantologia generem models 3D que simplifiquen enormement la col.locació d’implants, gràcies a la cirurgia guiada per ordinador i les tècniques microquirúrgiques -mínimament invasives-.

Com es disposa de més informació , podem realitzar tractaments mínimament invasius .
Evitem que el pacient s’hagi de desplaçar a un Centre de Radiologia . Comoditat i immediatesa .
Raons perquè decideixis realitzar-te un emblanquiment dental.

Els hàbits, la genètica i el pas dels anys provoquen que les dents perdin el seu color natural; generalment adquireixen un tint groguenc que incomoda. Encara que algunes vegades no es tingui plena consciència d’això, l’estètica és una qüestió important, i també la salut bucodental. El blanquejament dental és la solució immediata i efectiva.

Amb l’emblanquiment dental els resultats són immediats i el millor incentiu per continuar. Des de la primera sessió, es fan visibles els canvis; el mirall es converteix en un gran aliat per veure com millora l’aspecte.

El fet de tenir un somriure brillant és una de les millors formes d’augmentar la seguretat en un mateix. Les dents blancs i lluents són una garantia de simpatia espontània; ja no hi ha necessitat d’ocultar la boca en públic per vergonya.

La realització d’un emblanquiment dental no provoca efectes secundaris molests ni dolors. És un tractament estètic no invasiu que no afecta genives ni teixits; cada professional realitza prèviament una anàlisi dentari per utilitzar el procediment personalitzat.

Copyright © Institut Dental La Noguera. Tots el drets reservats.
La higiene bucal després dels implants dentals.

La higiene bucal és un factor determinant en la salut bucodental en qualsevol circumstància. Però en el cas de la col·locació d’implants dentals ho és encara més. Una higiene bucal deficient pot provocar el fracàs del tractament. És per això que, abans de la cirurgia, l’odontòleg ha de assegurar-se que el pacient ha corregit qualsevol eventual deficiència en els seus hàbits d’higiene oral.

S’han de raspallar els implants de la mateixa manera que es raspallen les dents normals. Hi ha alguns dispositius com els raspalls elèctrics o els irrigadors d’aigua a pressió, que són molt útils per a realitzar una neteja més efectiva.

Si bé en les dents artificials no poden produir càries, els bacteris presents a la placa si poden afectar les genives. És per això que s’ha de ser molt rigorós, tant en la neteja a casa com a les visites periòdiques al dentista per fer una neteja professional.

A la nostra Clínica Dental oferim diferents tipus d’implants dentals: implant unitari, múltiples, implant immediat, sense cirurgia o dents en un dia. El nostre objectiu és la màxima satisfacció dels nostres clients. Per aquests i molts altres motius, ens hem convertit en la clínica dental de referència a la Noguera.

Copyright © Institut Dental La Noguera. Tots el drets reservats.
Quan surten les peces dentals del nadó

El quart mes des del naixement és una data clau per al desenvolupament dental dels petits de la casa; hi ha nens que poden retardar fins al sisè o fins i tot, el setè mes. Podríem dir que la primera dentadura comporta un procés molt personal que varia entre cada nadó.
Tampoc és cert que la manca de calci sigui responsable del retard dental en els infants. En tot cas, només hem de preocupar si, en arribar al mes número 13 o 14, les dents de llet encara no han sortit.
Els primers símptomes de la dentició són l’enrogiment de les genives, inflor, protuberàncies dures i picor. Els nadons també experimentaran en ocasions alguns símptomes, com ara la febre i algun refredat lleu. Cal destacar que aquesta primera dentadura estarà conformada per 20 peces.
Copyright © Institut Dental La Noguera. Tots el drets reservats.
INSTITUT DENTAL LA NOGUERA CELEBRA 6 ANYS LIDERANT LA SALUT BUCODENTAL A BALAGUER

Prop d’una desena de professionals especialitzats en diferents àmbits mèdics i odontològics, més de 5000 pacients tractats i prop de 200 metres quadrats equipats amb l’última tecnologia dental, han fet que l’Institut Dental Noguera es confirmi com una de les clíniques de referència de Lleida, amb l’objectiu de cuidar els somriures dels pacients.

Equipat amb els últims avenços tecnològics i especialitzats en els últims tractaments, treballen cada dia per la salut bucodental de cada pacient. Implants d’última generació per a una col·locació ràpida i precisa, equips de radiologia per obtenir imatges a mida real en 3D de l’anatomia bucal del pacient i un microscopi per veure allà on la vista no arriba, i tenir major precisió amb els tractaments.

L’objectiu és seguir creixent. “Ampliarem el nostre equipament amb una nova planta, amb un nou quiròfan d’última generació, nous gabinets més amplis i una gran aula de formació per poder transmetre als professionals de la comarca les últimes innovacions en odontologia, salut bucal i prevenció”, confirma Omar Piñol, soci de l’equip directiu.

Copyright © Institut Dental La Noguera. Tots el drets reservats.
COMENCEM UN ALTRE ANY DE TALLERS SALUT BUCODENTAL A LA COMARCA

Una altre any, ja tenim en marxa els tallers de salut bucodental a la comarca, junt al Consell Comarcal.
La intenció és ensenyar als petits de les escoles, a cuidar de la seva salut dental i el seu somriure.

Les escoles Joan Ros Porta de Menárguens, Sol Naixent de Cubells i de la Ràpita han rebut la visita de la Susana Soler de l’equip de la clínica, qui els ha explicat tots els secrets per respallar-se les dents i cuidar del seu somriure.

I continuarem durant els propers mesos amb noves escoles i més grups de nens!
UN ANY PLE DE BONS MOMENTS

El 2018 va ser un any ple de bons moments!  Per molts més durant el 2019! Gràcies per estar al nostre costat!
#ensagradenelssomriures #permoltssomriuresmes #ensagradenelquefem #somriures #balaguer
Arranca la segona edició de la Campanya de Salut Bucodental a les escoles de La Noguera

El Consell Comarcal de la Noguera i l’Institut Dental La Noguera han començat una nova edició  de la campanya perquè els nens i nenes de la comarca adquireixin bons hàbits de salut bucodental.
Des del 28 d’octubre fins al proper mes de juny, el personal mèdic de l’Institut Dental La Noguera impartirà sessions pedagògiques on explicaran als infants com s’han de raspallar correctament les dents, quins aliments són perjudicials per a les seves dents o com combatre la càries.

Com a principal novetat del present curs, Institut Dental La Noguera concedirà unes beques a aquells infants de la comarca amb dificultats econòmiques perquè puguin rebre una correcta atenció pel que fa a la seva salut bucodental.
ESTEM D’ANIVERSARI

Aquest octubre és especial, celebrem el nostre tercer aniversari! Des de l’Institut Dental La Noguera, ho volem compartir amb tu. Esperem que continueu confiant amb nosaltres per seguir creixent al vostre costat! A tots, gràcies!
TORNEM A LA TRANSSEGRE!

Un any més la Transsegre ha comptat amb la participació de l’Institut Dental La Noguera.
Els dies 11 i 12 de juliol, la nostra embarcació de construcció casolana va donar la talla baixant pel riu Segre des del Parc Tancat de Camarasa fins Sant Llorenç, trajecte de la 31a edició de la Transsegre.
Més de 250 nens de les escoles de la Noguera han après quins són els millors hàbits de salut bucodental

Gràcies a la iniciativa del Consell Comarcal de la Noguera a través de l’Oficina Jove i de l’Institut Dental La Noguera, nens i nenes de les escoles de la Noguera ja saben com i per què s’han de raspallar correctament les dents i la importància de fer-ho cada dia per tenir una boca sana i forta.

Durant més de sis mesos,  un equip de professionals de l’Institut Dental La Noguera ha impartit sessions pedagògiques a més de 250 nens i nenes d’edats compreses entre els 3 i 12 anys de set escoles de la Noguera.
Amb l’ajuda del conte La Dent Feliç i diverses eines pedagògiques, com un marcador del temps, més de 250 nens han après com han de raspallar-se les dents, durant quant de temps i per què és important cuidar-se, així com quins aliments són perjudicials per a la seva salut bucodental o com combatre la càries.

 
Els nens i la Noguera

L’equip de la Noguera, amb la Susana Soler al capdevant, vem explicar per darrera vegada aquesta temporada els millors consells sobre salut bucodental als nens del col·legi Mare de Dèu de Guardiola. Tots aprovats i diplomats!
Sessions de salut bucodental a escoles de La Noguera

La nostra professió pot ser molt gratificant. Quan un pacient recupera el seu somriure gràcies a les pròtesis, per exemple, és un dels moments de major satisfacció per a un professional. Com també l’ensenyar als més petits a tenir cura de la seva boca i veure com introdueixen aquests hàbits saludables a la seva rutina diària.

Per això, aquest any 2015 hem decidit impartir unes sessions d’higiene bucodental a diferents escoles de la regió en col·laboració amb el Consell Comarcal de La Noguera, on, a més d’ensenyar com raspatllar bé les dents, repartim el nostre conte La dent feliç.  Compartim aquí el primer vídeo d’aquestes jornades a l’escola Salvador Espriu de Vallfogona via Balaguer Televisió però us recordem que al nostre Facebook anirem pujant nou material a mesura de visitar altres centres.
Institut Dental La Noguera al Congrés de Periodòncia de Barcelona

A l’Institut Dental La Noguera som capdavanters en tècniques i tecnologies per recuperar el teu millor somriure. En aquest sentit, sempre assistim a congressos, ponències i trobades del sector bucodental per estar al dia de les últimes novetats i incorporar-les a la nostra clínica. El març bona part de l’equip humà de l’Institut Dental La Noguera va estar present al SEPA 2015 de Barcelona, el Congrés nacional de la societat espanyola de periodòncia, una de les nostres especialitats. Una oportunitat única per intercanviar opinions amb altres experts així com conèixer els darrers avenços en aquesta disciplina centrada en la salut de les genives.
Us presentem La dent feliç

A l’Institut Dental La Noguera creiem que per gaudir d’una bona salut bucodental l’educació és clau. Per això, una de les nostres especialitats és l’ odontopediatria i ens preocupem per ensenyar a nens i nenes unes bones pràctiques d’higiene des de ben petits, perquè els acompanyin fins a l’edat adulta. Per fer-ho, una de les nostres eines és el conte La dent feliç, de producció pròpia i amb il·lustracions d’ Amaia Arrazola. Un regal que repartim als infants que vénen a la consulta i a les escoles on impartim les nostres xerrades per ensenyar un bons hàbits d’higiene bucodental en col·laboració amb el Consell Comarcal de La Noguera. I que, ara, pots descarregar-te des de la nostra web en el següent enllaç;).

Copyright © Institut Dental La Noguera. Tots el drets reservats

Descarrega't l'arxiu!
Institut Dental La Noguera amb les joves promeses de l’esport

Des de La Noguera hem endegat un programa de patrocini a les joves promeses de l’esport de la comarca i hem tingut la sort de començar amb un futbolista que és un crack dins i fora del camp: el Víctor Ruiz. “Vaig triar ser migcampista perquè m’agrada jugar en equip i fer les passades perquè marquin els meus companys” declara el jove futbolista.

El seu entrenador, Pau Prior, destaca “el seu excel·lent comportament i la seva polivalència sobre la gespa” mentre que el seu company d’equip, l’Arnau Penella, reconeix que “la toca molt bé i és un dels millors; és com un Xavi del Barça”. Us deixem amb el vídeo que ha realitzat TV Balaguer per presentar-vos el Víctor.

Copyright © Institut Dental La Noguera. Tots el drets reservats.
PARTICIPEM EN LA TRANSSEGRE 2013!

Els dies 13 i 14 de juliol bona part de l’equip de l’Institut Dental La Noguera vam participar en la 29a edició de la Transsegre, cursa lúdica pel riu Segre que uneix el pantà de Camarasa amb Balaguer. En aquesta festa familiar, que vol recuperar l’espai natural del riu, els participants fan el descens amb embarcacions artesanals, algunes de ben imaginatives.

No vam quedar els primers, però no ens va caldre per gaudir d’una experiència divertida i molt engrescadora! Dos fantàstics dies d’estiu i de natura que, si tot va bé, repetirem l’any que ve. Amb ganes de celebrar la 30a edició de la cursa!

Copyright © Institut Dental La Noguera. Tots el drets reservats.
ASSISTIM AL CONGRÉS D’ODONTOLOGIA DE LAS PALMAS

L’equip mèdic de l’Institut Dental La Noguera no es va voler perdre el Congrés d’Odontologia celebrat a Las Palmas de Gran Canaria al mes de juliol. Un esdeveniment de caràcter nacional per conèixer els últims avenços en cirurgia bucal que atrau professionals de tot el país, com el doctor Iñaki Gamborena, un dels millors implantòlegs d’Espanya, amb qui vam tenir l’oportunitat de xerrar i compartir impressions. Va ser una satisfacció comprovar, una vegada més, el bon estat de la implantologia al nostre país.

Copyright © Institut Dental La Noguera. Tots el drets reservats.
RUMB A NOVA YORK PEL NOBEL BIOCARE SYMPOSIUM

Sempre és bona idea una escapada a Nova York. Cap allà vam posar rumb el 20 de juny amb motiu d’un nou Simpòsium Global de Nobel Biocare, empresa líder en implants dentals a escala mundial. En aquesta cita internacional es van congregar més de dos mil especialistes de l’odontologia i hi vam poder conèixer les darreres novetats en implantologia gràcies als professionals més prestigiosos.

En el marc del mític hotel Waldorf Astoria de Park Avenue, vam gaudir de quatre dies plens de conferències, demostracions i converses d’allò més interessants amb figures com el doctor portuguès Paulo Malo, una gran inspiració per a nosaltres. Fins a la propera, NY!

Copyright © Institut Dental La Noguera. Tots el drets reservats.
Inauguració oficial de l’Institut Dental La Noguera

A finals del 2012 vam celebrar la inauguració oficial de l’Institut Dental La Noguera, amb personalitats de l’escena política local, i amics i família que ens van voler acompanyar en un dia tan important. Va ser una gran festa amb el protagonisme dels socis fundadors de l’Institut Dental La Noguera, David Oltra, Omar Piñol i Oriol Nadal, així com de l’alcalde de Balaguer, Josep Maria Roigé, juntament amb el regidor de Promoció Econòmica, Toni Velimelis.

Des d’aquí volem agrair a tots els que van voler ser amb nosaltres en aquesta cita i ens van mostrar el seu suport en aquesta nova etapa. Nosaltres la comencem amb una gran il·lusió: convertir-nos en un referent en salut bucodental a Balaguer, i a la comarca de la Noguera.

Copyright © Institut Dental La Noguera. Tots el drets reservats.Configurar Cookies
  BENCHMARKS  
Loading Time: Base Classes  0.0052
Controller Execution Time ( News / Index )  0.2152
Total Execution Time  0.2205
  GET DATA  
No GET data exists
  MEMORY USAGE  
20,947,544 bytes
  POST DATA  
No POST data exists
  URI STRING  
news
  CLASS/METHOD  
news/index
  QUERIES  
Database driver is not currently loaded
  HTTP HEADERS  (Show)
  CONFIG VARIABLES  (Show)